Matahari
mula mengundurkan diri tatkala aku bersama sahabatku, Khadijah selesai menemu
ramah Pak Fikri Maxalmina, tuan bilik Crystal Rental Guesthouse. Sementara
itu, kelihatan sudah ramai yang membuka gerai jualan di hadapan guesthouse tersebut. Kata Pak Fikri,
setiap kali tiba bulan puasa, ramai yang akan menjual kueh - mueh dan pelbagai juadah
di sepanjang jalan ini. Aku mengambil peluang yang ada dengan melihat semua
juadah yang dijual disepanjang jalan.
Kelihatan peniaga mula membuka gerai juadah berbuka puasa di sepanjang jalan di hadapan tempat penginapan kami.
Memandangkan gerai jualan dibuka
berhadapan dengan tempat kami menginap, aku mengambil masa yang ada untuk
mengenali nama-nama makanan di Banda Aceh. Juadah berbuka puasa pertama aku di
sana adalah nasi campur. Orang-orang di sana memanggilnya nasi campur kerana
nasi putih bercampur dengan lauk pauk serta sayur yang dibungkus di dalam daun
pisang. Sekali pandang macam nasi lemak Malaysia pula.
Khadijah sedang memilih lauk kegemarannya.
Nasi campur. Juadah berbuka puasa kami yang pertama di Banda Aceh.
Pada
hari kedua berbuka pula, aku dan Khadijah berbuka di rumah bersama Ibu dan
Ayah. Alangkah terkejutnya aku apabila semua juadah yang ada di atas meja,
disediakan oleh Ibu. Kami cuba membantu ibu tetapi di larang keras kerana
beliau tidak membenarkan tetamu membuat sebarang persediaan. Kata Ibu, juadah
yang disediakan ini ada juga yang diberikan oleh jiran tetangga. Penuh satu
meja makan tersebut hanya dengan juadah berbuka. Ada makanan yang aku kenal dan ada juga yang baru aku
kenal.
Antara juadah berbuka yang disediakan Ibu untuk kami berdua. Jangan tanya kenapa aku tak kurus. Orang bagi makan, kita kena makan kan?hehe
Ada
satu juadah yang menarik perhatian aku ketika itu. Pada pandangan pertama, aku
lihat seperti keropok lekor. Alangkah berseleranya aku ketika itu walaupun
hanya melihat sahaja kerana belum waktu berbuka. Tiba waktu berbuka, aku
mencapai juadah yang berdekatan dengan aku dahulu. Apalagi, kurma dululah
jawabnya, kemudian air kosong. Kulihat sahabatku itu makan dengan berselera
sekali. Agaknya dia sudah biasa dengan masakan Aceh. Khadijah telah mencapai
keropok lekor yang aku idam-idamkan dari tadi lagi. Tengok cara dia tarik
keropok itu macam liat sahaja. Aku pula baru cuba-cuba untuk mencapai keropok
yang berada di hadapan Khadijah.
“Itu keropok kulit kebo. Pernah
makan?” Ayah bersuara.
“Keropok apa?”
Aku bertanya semula untuk mendapatkan kepastian.
“Keropok kulit kebo.”
Ulang Ayah sekali lagi.
“Keropok kulit kerbau Kak Mun.”
Khadijah membetulkan semula kepada aku.
“Kulit kerbau? Kulit? Bukan isi
daging kerbau tu ka?” Tanya aku dengan penuh kehairanan.
“Yelah Kak. Kulit kerbau lah.”
Khadijah mengulanginya sekali lagi.
Dah
disebabkan tangan aku telah mencapai keropok tersebut, aku ambil juga dan letak
di bahagian tepi pinggan. Kemudian aku cari trick
sikit untuk letak ke dalam pinggan Khadijah. Perkataan kulit kerbau itu
membuatkan selera aku tiba-tiba terbang melayang. Bukan sebab tak sedap, tapi
tak terbayang dek kepala aku kulit kerbau boleh buat keropok. Manalah aku
pernah makan benda-benda yang pelik ni. Tekak terasa mual. Aku segera mencapai
minuman di sebelah aku.
Selesai
makan, aku masuk semula ke bilik bersama Khadijah. Aku masih dibayangi dengan
kulit kerbau yang ada di Malaysia. Kulit?
“Dijah, keropok kulit kerbau tu
memang buat daripada kulit semata-mata ka?” Aku bertanya
kepada Khadijah lagi.
“Memang nama pun kulit kak, tak kan
perut kerbau pula.” Khadijah berseloroh.
“Bukan apa, akak tak leh bayang la
macam mana depa buat dari kulit tu.” Aku masih dalam dilema.
“Alah Kak Mun, depa cuci bersih dah
la. Tu yang boleh buat tu. Macam keropok lekor kita la.”
Khadijah masih berbasa-basi.
“Dalam banyak-banyak bahagian
kerbau tu, kenapa kulit yang di ambil? Kulit kerbau boleh makan ke?” Aku
bertanya lagi.
“Dah depa buat, boleh makan la tu.
Depa tak mau membazir la tu kak. Akak patutnya rasa tadi.” Kata
Khadijah kepada aku.
“Haha!!! Dengar kulit kerbau tu pun
akak dah rasa mual. Kang kalau makan, tak tau lah jadi apa. Kalau Malaysia buat
macam ni mesti habis semua kulit kerbau.” Tiba-tiba
terbayang aku kerbau berjalan tanpa kulit dibadan. Mesti kelakar. Aku masih
ketawa kecil. Khadijah meninggalkan aku yang masih dalam keadaan tanda tanya
itu bersendirian sementara dia mengambil wuduk.
Selepas
aku menjamakkan solat Magrib dan Isyak, kami segera mengikuti Ayah untuk ke
Masjid berdekatan. Kata Ayah, ibu tak berapa sihat. Jadi hanya kami yang
mengikut ayah. Pada malam itu Ayah dijemput untuk menyampaikan tazkirah sebelum
tibanya fardhu Isyak. Aku cuba memahami apa yang Ayah sampaikan. Malangnya
hanya beberapa perkataan sahaja yang Aku faham. Aku memandang Khadijah dengan
1001 persoalan. Khadijah hanya tersenyum.
“ Tu bahasa Aceh kak Mun. Kita
memang tak faham.” Khadijah merungkai persoalan yang
bersarang dikepala aku.
“Owh, patutlah tak faham. Ingatkan
akk dah hilang sense tadi.” Aku berseloroh sambil ketawa
kecil..
Semua
yang hadir melihat kami dengan penuh tanda tanya. Ingat nak jadi orang normal
tadi. Rupanya jemaah di situ perasan yang kami ini orang asing. Mungkin juga
pertama kali lihat orang Malaysia solat di situ.
Juadah
berbuka untuk hari yang seterusnya lagi menarik. Ramai jiran yang bertukar
juadah bersama ibu. Ada yang datang dan terus masuk ke dalam rumah.
“Ibu Elbi ada?”
Tanya seorang jiran kepada aku.
“Ada. Ibu di dapur. Sebentar ya,
saya panggilkan Ibu.” Aku segera ke dapur dan memanggil
Ibu.
Aku
tinggalkan mereka berdua berborak. Kalau aku berada di situ juga, memang aku
akan jadi blur sebab tak faham bahasa
Aceh.
“Inilah yang dikatakan tak faham
bahasa.” Aku berkata sendirian sambil tersenyum.
Apabila
tiba waktu berbuka, memang meja makan tersebut penuh dan padat dengan makanan.
Semua nama makanan yang dihidangkan akan diberitahu Ayah kepada kami. Kata
Ayah, Ibu kurang dengar setelah membuat pembedahan suatu ketika dahulu.
Jadinya, segala soalan yang ditanya oleh kami akan dijawab oleh Ayah.
Engkut paies.
Lontong
Gado-gado
Kueh bakwan
Nagasari.
Jus woltel
sirap timun
Jus Jambu Kelutup
Cendol
“Ini namanya engkut paies. Ini
lontong, gado-gado, kueh bakwan, tempe, tauhu isi, nagasari, bubur, dan mee
kocok.” Ayah memberitahu semua nama makanan yang dihidangkan
kepada kami.
“Ini pula cendol, jus wortel, sirap
timun, jus jambu kelutup, dan ieu.” Giliran Ibu pula
menerangkan nama minuman kepada kami.
Aku
dan Khadijah hanya mengangguk sambil tersenyum. Kalau di Malaysia, engkut paies
lebih dikenali dengan nama ikan panggang. Nampak pun macam sedap. Bulan puasa, semuanya
nampak sedap di mata. Belum rasa lagi. Jus wortel pula lebih dikenali dengan
nama jus karot. Jus jambu kelutup dikenali dengan nama jus jambu batu, manakala
jep ieu pula lebih dikenali dengan nama air kelapa muda. Ada sebahagian nama
yang sama sahaja dengan panggilan di Malaysia. Ada juadah yang aku tahu dan ada
juga yang pertama kali aku tengok. Antara juadah yang aku kenal adalah asam
pedas, udang goreng , sirap campur air kelapa dan banyak lagi. Juadah yang
paling aku kenal adalah cendol. Di Aceh juga dipanggil cendol.
Aku
mengenali nama-nama makanan dan kueh mueh hanya dengan berbuka di rumah. Hanya
sekali sahaja kami berbuka di luar bersama Encik Muhajir. Hari-hari seterusnya,
hanya berbuka di rumah. Mana tidaknya, Ibu dan Ayah kerap kali berpesan kepada
kami supaya lekas pulang jika telah siap kajian dibuat. Mereka lebih suka kami berbuka
di rumah daripada makan di luar. Kami bersyukur di atas keprihatinan Ibu dan
Ayah sepanjang kami menjadi tetamu mereka di sana. Kata Ibu, anggap sahaja
seperti keluarga sendiri.
“Apa yang ada kita makan sahaja,
kita kena bersyukur dengan rezeki yang Tuhan bagi.”
Kata Ayah pada suatu petang kepada kami.
Aku
hanya mengangguk tanda faham dan berterima kasih atas layanan mereka kepada
kami. Memang lebih dari yang cukup. Kalau ikutkan pelan asal, memang parah juga
bajet beli makanan. Mujur sahaja ada Ibu dan Ayah yang banyak membantu dalam
mempersiapkan kami dengan pelbagai juadah berbuka. Alhamdulillah.
“Apa yang Ibu masak, kita kena
makan. Nanti Ibu sedih tengok kita tidak makan yang dia masak.”
Ayah menambah lagi dalam berbicara. Dari penglihatan aku kepada Ibu ketika itu,
pertinya Ibu tidak mendengar apa yang Ayah bicarakan kepada kami.
“In Syaa Allah!!! Ayah. Ini pun
sudah memadai dengan apa yang Ibu sedia. Terima kasih sebab melayan kami dengan
baik sekali.” Aku membetulkan kedudukanku ketika
berada di meja makan sambil tersenyum kepada Ibu. Melihat gelagat Ibu yang sibuk
mencedok makanan kepada kami, aku rasa ada gelagatnya yang mencuit hatiku.
Seperti
hari-hari yang berlalu, selepas pulang dari solat sunat teraweh, Ibu pasti akan
datang ke bilik kami dengan membawa beberapa cawan mee maggie. Aku kalau tengok
maggie pasti tersenyum lebar. Dalam banyak-banyak makanan, maggie juga yang aku
paling suka. Khadijah pula kurang gemar dengan makanan segera tersebut. Dengan
mata yang bersinar-sinar, hati yang berkobar-kobar aku terus mendapatkan maggie
yang diberikan Ibu. Tanpa membuang masa, aku pasti akan ke dapur dan mengambil
air panas untuk merendam maggie tersebut. Perkara yang paling aku tak suka
adalah ketika hendak menunggu mee tersebut kembang. Terasa lama benar. Sambil
menonton rancangan kegemaran aku ketika di Aceh, aku makan dengan penuh
berselera sekali. Sekali-sekala ibu melintas di hadapan kami yang sedang menonton
televisyen.
PESANAN: Jangan makan maggie ye, tak elok sebenarnya. Jangan tiru saya. hehe..
PESANAN: Jangan makan maggie ye, tak elok sebenarnya. Jangan tiru saya. hehe..
“Kalau Maggie, cepat sahaja dia
makan. Suka benar ya?” Kata Ibu kepadaku sambil duduk
bersama kami menonton rancangan tv popular di Indonesia, Ganteng-Ganteng Serigala. Aku hanya mengangguk dan tersenyum manakala Khadijah hanya melihat
gelagat aku dan anak angkat Ibu yang sudah tertacap di hadapan tv ketika itu.
Angguk pun tidak, geleng pun tidak.
Ganteng-ganteng serigala yang menjadi tontonan utama aku setiap kali lepas balik teraweh.
Ganteng ngak?haha.
Begitulah
rutin setiap hari yang berlalu sepanjang aku bersama Ibu dan Ayah. Juadah
berbuka pasti penuh di meja. Sampaikan pada suatu tahap, aku penat hanya dengan
makan. Alhamdulillah! Sepanjang berada di rumah Ibu dan Ayah, tiada istilah
kelaparan dalam diari hidup kami. Ingatkan makin turun berat badan kalau ke
Aceh, aleh-aleh lagi bertambah. Itulah nikmat berbuka pada bulan Ramadhan ini.